Breadcrumb

2022. aasta riikliku kultuuri elutööpreemia pälvis Jaak Kangilaski

11.02.2022

Õnnitleme EKL auliiget, kunstiteadlast Jaak Kangilaskit Eesti Vabariigi Kultuuriministeeriumi kultuuri elutööpreemia pälvimise eest! Peale pikki aastaid järjekindlat Jaak Kangilaski panuse esile tõstmist pälvis Eesti Kunstnike Liidu nominent teenitud elutööpreemia. Jaak Kangilaski on Eesti üks nimekamaid kunstiteadlasi, teenekamaid kunstiajaloolaste ja kunstnike õpetajaid ning kunsti populariseerijaid. Jaak Kangilaski esitasid elutööpreemia kandidaadiks Eesti Kunstnike Liit, Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühing ning Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus.
 
Jaak Kangilaski lõpetas 1963. aastal Tartu Ülikooli ajaloolase ja kunstiajaloolasena. Aastal 1969 kaitses ta samas kunstiteaduste kandidaadi kraadi. Aastatel 1967–1971 oli Jaak Kangilaski Tartu Riikliku Ülikooli õppejõud. Aastal 1995 valiti Jaak Kangilaski Tartu Ülikooli kunstiajaloo professoriks. Selles ameti töötas ta 2005. aastani. Aastatel 2003–2006 oli ta Tartu Ülikooli prorektor. Aastal 2006 nimetati ta Tartu Ülikooli emeriitprofessoriks. Jaak Kangilaski on esinenud loengutega muu hulgas New Yorgi, Oslo, Bergeni, Helsingi, Turu ja Jyväskylä ülikoolis ning avaldanud uurimusi kunstiteooriast, näituste ülevaateid ja arvustusi. Tema peamine uurimisvaldkond on olnud Lääne XIX ja XX sajandi kunst. Jaak Kangilaski on olnud ka UNESCO Eesti rahvusliku komisjoni esimees.
 
Jaak Kangilaski on arvukate kunstiajaloo alaste raamatute ja artiklite autor. Jaak Kangilaski pikaajaline ja viljakas töö XX sajandi modernistliku kunsti tutvustamise silmapaistvaimaks saavutuseks on 2013. aastal ilmunud „Eesti kunsti ajaloo“ VI köite I osa. Uue Eesti kunsti ajaloo kolmanda raamatuna ilmunud VI köite I osa käsitleb 1940–1960. aastate kunsti, mille näol on tegemist meie kunstiajaloo ühe keerulisima perioodiga ja mille käsitlemine nõuab erakordset erudeeritust ning delikaatsust. Jaak Kangilaskile ja tema nägemisviisile omaselt käsitleb ta kunsti ja selle ajalugu osana suurematest ühiskondlikest protsessidest, viidates kultuuri võimele peegeldada ajastule iseloomulikke ideoloogilisi ambitsioone.
   
Fotol vasakult: Linda Madalik, Mati Sirkel, Jaak Kangilaski. 
Tagasi algusesse